Duizend stappen 

 

De laatste dag van het jaar dient zich bijna aan. Ik voel onrust in de rij voor de oliebollenkraam, alsof het naderende aftellen voor een schaarste aan olie zorgt.

Achter me hoor ik giechelende scholieren. Waarschijnlijk kozen ze voor shoppen met een appelbeignet als toetje. Of misschien roept een TikTokker wel op voor de nieuwe ice bucket challenge met poedersuiker.

Voor mij staat een ouder echtpaar. De vrouw kijkt met een glimlach mijn kant op. De poedersuiker staat nog op haar bovenlip. Alsof ze met haar rollator meteen een U-bocht nam voor nog een rondje oliebollen en vergeten was dat ze er net eentje had gehad.

“Zou deze lekkerder zijn dan van de ijswinkel of de Bubbels?” vraagt de vrouw aan de man naast haar. Liefdevol legt de man zijn hand op haar beige jas. “Je weet dat we dit iedere zaterdag doen om onze stappen te halen, niet om de oliebollentest van het AD op te volgen.” Hij steekt zijn pols in de lucht. “Nog tachtig stappen, lieverd.”

De man wendt zich tot de oliebollenmaker.
“Dag Evert, twee met krenten alstublieft.”